• slider_herfst_1.jpg
  • slider_herfst_2.jpg

logo karmahouse

Een paar apart: mijn Russische tieners:  PJOTTR  en  LADA

 

   • 001_lada
  • 001_pjotter
  • 002_pjotter


Geboren in Kiev, Ukraine  op 25-10-1996
Lel Sven (pjottr)  overleden: 06-04-2008
Lucy Sven (lada)  overleden : 07-10-2009

In mijn leven gekomen toen ze ca. 11 weken oud waren. Anneke Westhof, die in die tijd de pup-info deed voor Commedia, belde mij met het trieste verhaal dat ze steeds werd gebeld door een Rus die 2 mops-pupjes wilde verhandelen. Uit zijn verhaal begreep ze dat hij de vader ook had, maar dat de moeder in Rusland was gebleven. Hij kon zelf niet meer voor de pups zorgen, zijn vrouw en zoontje waren ook in Nederland bij hem komen wonen, en uit financieel oogpunt  moesten de pups weg. Ze hadden wel een stamboom. Hij vertelde ook dat hij ze wel kwijt kon aan een handelaar, maar op zijn manier hield hij toch wel van de pups, en zocht toch een goed huis voor hun. Anneke wilde ze zelf wel hebben, maar had de ruimte en de money  niet , ze had al 3 hondjes en woonde niet zo ruim.. Maar ze maakte zich zorgen over de pups. Was bang dat er mee geleurd  zou worden en waar komen ze dan terecht?  Kun jij ze niet hebben, was haar vraag aan mij. Als we ze daar eerst maar weg hebben.

En wij samen op weg naar Heesch. Daar aangekomen vriendelijk ontvangen door de fam. A.Hossein. En daar zaten ze dan:  2 hoopjes ellende, veel te klein voor hun leeftijd, niet goed gevoed.  Er stond een bak brokken voor hun, die ze echt niet konden kauwen, zo groot. En bij een beetje doorvragen kwam ik er achter dat ze eigenlijk geen pupvoer kregen, nooit dus, ze waren volgens mij een beetje groot geworden op water en brood en af en toe een blikje erdoor. Hij had ze  in zijn  jaszak mee uit Rusland genomen naar Nederland. Deze meneer Hossein wist ook wel hoeveel een mops-pup in Nederland. kostte. Ik had , nadat ik hun oogjes had gezien, al besloten om ze mee te nemen, koste wat kost, en ze kostten veel.
Maar deze mensen hadden het geld ook hard nodig dacht ik, dus……Ik heb er geen moment spijt van gehad, mijn RUSJES.

Na wat  gesukkel ( wennen aan goed voer) groeiden ze heerlijk op. Nooit ziek, buiten de” normale” huis-tuin-en keukenziektes.  Ze waren echt niet de mooiste mopsen, maar wel  MOEDERS MOOISTE
En wat een eerlijke, trouwe, lieve, leuke, grappige, aandoenlijke  karakters.
Onze PJOTTR heeft tot aan zijn dood zijn leiderschap bevochten. Wat een apart mopsje was hij, ja, was, hij is helaas op 6 april jl. overleden. In zijn slaap. Was al begonnen met dit tienerverhaal te schrijven, moest het nu dus even aanpassen.   Sukkelde al een klein jaar , zijn hartje deed het steeds slechter, maar opgeven, NEE HOOR. Tot het laatst, hij kon bijna niet meer, met het vrouwtje en de groep mee wandelen.Hij was toch de roedelleider????  De meeste tijd moest ik hem dragen.Dat vond hij ook heerlijk. Lag hij  met zijn aandoenlijk koppie tegen mijn schouder.  Als ik hem thuis liet was hij zwaar beledigd en om mij te straffen piste hij dan tegen de bank of zo. En dan ging hij in een hoekje zitten  mokken.  Zijn stamboomnaam was: LEL SVEN, maar dat was natuurlijk LULLETJE geworden in de volksmond. Dus dan maar een mooie stoere Russische naam verzinnen : PJOTTR, want stoer was hij, onze kleine RUSSIAN SPY. Pjottr heeft in zijn leven voor 2 nakomelingen gezorgd door stiekum onze Sofietje te pakken. Zijn dochter  woont  in Zeeland en zijn zoon zijn we uit het oog verloren.

Zusje LADA, stamboomnaam LUSI SVEN (maar wij hadden al een hond die Lusi heette) begint ook te sukkelen. Slecht lopen, steeds terugkerende probleempjes met haar nieren, maar haar eetlust is nog geweldig. Ze gaat haar eigen gangetje. Hoeft niets, mag alles. Een hondje dat nog nooit problemen heeft gegeven.Is niet bazig, niet dominant. Die alleen maar liefde geeft. Die smelt als je haar extra knuffelt. . Vind alleen puppies maar niks, veel te druk. Heeft zelf ook nooit pups gekregen. Was altijd onregelmatig loops, en als ze loops was had je het niet eens in de gaten. Was ze ook maar 1x p. jaar. We hebben voor de oudjes een mooie ren hier in de kamer gemaakt, als er pups zijn of de andere jeugd is erg druk, dan gaan ze hier in, want de oudjes kunnen met hun stramme botten ook niet meer op de banken springen. Kunnen ze toch alles in de gaten houden en rustig hun slaapjes doen, want ze slapen op deze leeftijd natuurlijk veel.
  • 003_pjotter

En als het mooi weer is, ligt Lada  op haar lievelingsplekje in de tuin, onder de kastanjeboom.
Wij hopen dat  wij haar daar nog heel lang mogen zien liggen. Pjottr ligt begraven  in de tuin naast zijn vriend(?) ISSEY.  Tijdens hun leven betwistten zij elkaar altijd het leiderschap, ben benieuwd wat ze” hierboven” doen . R.I.P . liefjes.

Ankie Tijsseling-Boonstra   
Overgenomen uit: clubblad Commedia 2008