Terug in de tijd

    Vroeger leefde er in Oost-Azië een klein, kortharig hondje met een stompe neus en een over de rug gekruld staartje, de zogenaamde "Ha-Pa". Dit is de stamvader van onze Mopshond. Door de handelsbetrekkingen van Nederland met Oost-Azië kwamen deze "Ha-Pa's" naar ons land, maar ook naar Portugal en Engeland. In deze landen werden ze erg populair en daarna in geheel Europa. Ook verkeerde hij aan verschillende vorstenhoven waar hij met veldheren mee ten strijde trok. Ook Napoleon Bonaparte had een Mopshond genaamd "Fortune".

    Hoewel in Nederland in het begin van deze eeuw vele Mopshonden werden gefokt, vaak zonder stamboom, is de fokkerij pas echt serieus van start gegaan na de Tweede Wereldoorlog.

    Tegenwoordig kan de Mopshond zich verheugen in een constante groep van liefhebbers en fokkers die met toewijding aan ons ras zijn verknocht, zonder dat de Mopshond gelukkig echt bij de populaire rassen hoort.

    Zo noemde men de Mopshond in Nederland ook wel "Hollandse Bulldog" of "Dutch Mastiff". In Engeland is hij bekend onder de naam 'Pug", in Frankrijk noemt men hem "Carlin" en in Duitsland "Mops".Uitdrukkingen met het liedje "Toen onze Mops een Mopsje was" herinneren aan zijn bloeitijd hier. Hoe we onze Mops ook noemen, wat blijft is de specifieke band die wij met dit hartverwarmde ras hebben.


    © of the Karma House,  realisatie Mopslaan.nl / Monique's Webdesign 2020